General Info

Egzemanın nedenleri

Egzema tipleri

Spesifik lezyonlar

Tedavi

User survey
 Go!
EnglishDeutschTurkish

Özgün lokalizasyonlarda tedavi

Kafa Derisi/Kapilityum: Normal durumlarda solüsyonlar ve sıvılar kullanılmaktadır ancak yağ ve merhemlerden de yararlanılabilir. Kafa derisinin dahil olması özellikle AD’nin orta ve ciddi derecelerinde ve seboreik dermatitte olabilir. Pul ve kabukları ortadan kaldırmak için hafif ve ketakonazol şampuanları kullanılmaktadır. . Tar şampuanları dermatit çok fazla akut değilse özellikle kaşıntıya karşı yardımı olabilir. Özgün topikaller içeren kortikosteroidler veya diğer maddeler vurgulanan egzama tipi ve ayrı cilt durumuna bağlı olarak seçilmektedir.

Yüz: Bu bölgenin temizlenmesine dikkat edilmelidir çünkü yüz kütanöz atrofisi gelişiminde özel bir risk taşır. Hidrokortizon veya desonid gibi daha güçsüz topikal kortikosteroidler yüz için daha uygundur. Diğer tedaviler başarısız olursa ve profesyonel (dermatolojik olarak) gözetim mevcutsa daha güçlü olan metilprednizolon aseponat veya mometazon furoat kullanılmalıdır. Topikal immünomodülatörleri yüz derisine uygulanabilmektedir ve göz kapakları ve perioral bölgelerdeki egzama tedavisinde iyi sonuçlar göstermektedirler.

Eller ve ayaklar: Avuç içi ve ayak tabanı topikaldeki etkin maddenin daha az etki ve absorbsiyonuna neden olan tüm vücuttaki en kalın deriye sahiptir. Klinik açıdan bu cilt hastalığının daha yavaş düzelmesine neden olur. Topikal immünomodülatörler vücudun diğer bölgeleriyle karşılaştırıldığında daha az etkililik göstermişlerdir. Bu etkin maddenin penetrasyonunun bozulmasından dolayı olabilir. Tar preparatları, kortikosteroidler ve yumuşatıcılar egzama formlarının çoğunda topikal tedavi seçeneklerini temsil etmektedir. Daha güçlü kortikosteroid merhemleri avuç içi ve ayak tabanı için gerekebilir. Dishidrotik egzama, tabaklama maddelerinde banyo suyu, solüsyon, losyon, jel veya krem olarak veziküllerin tamamıyla kurutulmasında etkilidir.

Alt uzuvlar: Alt uzuvların kronik damar yetmezliği stasiz dermatitle ortaya çıkabilmektedir. Tedavinin ana amacı sıkıştırma bandajları veya çorapları gibi semptomatik önlemlerle venöz hipertansiyonun yönetimini ve gerektirirse ameliyatı (yetersiz safenöz damarların çıkarılması, işe yaramayan bağlantı damarlarının bağlanması) içerir. Stasiz dermatitte kuru cilt yaygın bir bulgudur, cildin düzenli hidrasyonunu gerektirir. Ciddi vakalarda kortikosteroidlerle topikal tedavi gerekebilir. Bu hastalar kontak alerjiye neden olan topikallerin bir veya daha fazla içeriğine karşı duyarlılık geliştirmeye eğilimlidirler. Bu gibi durumlarda, alerji testi ilgili kontak alerjenleri tanımlamak için zorunludur. Bu uygun topikal tedavinin seçimini sağlar. Ülser şikayeti olan hastalar tahriş edici kontak dermatite neden olan eksüdalar geliştirebilirler. Bu vakalarda antiseptik özellikli kremler ve losyonlar daha uygun olabilir çünkü cilt çevresi sıklıkla iltihaplanmakta ve yumuşamaktadır.

İnteriginöz bölgeleri: Bu terim kasık, koltuk altı ve meme altı kıvrımları anlamına gelir. Koltuk altında, kütanöz absorbsiyonu önkolla karşılaştırıldığında üç kat daha fazla ve plantar yüzeyi ile karşılaştırıldığında on kat daha fazladır. Bir kütanöz katta doğal olarak veya pansumanla (örneğin hidrokolloidler) suni olarak endüklenen tıkanma kütanöz absorpsiyonunu on kata kadar geliştirebilir. Pedin altında kalan cilt bölgesi bir "interiginöz bölgesi" kabul edilir bunun nedeni sadece kasıkları kapsaması değildir, etkin maddelerin penetrasyonunun ve absorpsiyonunun tıkanmada daha yüksek olmasıdır. İnteriginöz bölgeleri kortikosteroid endüklü kütanöz atrofisi geliştirmeye daha eğilimlidir. Bu nedenle bu bölgelerde daha dikkatli olmak gerekir ve hidrokortizon veya desonid gibi daha güçsüz topikal kortikosteroidlerin kullanımı uygundur.

Anal/Genital: Kütanöz absorpsiyonu önkolda skrotum karşılaştırmasında olduğu gibi genital bölgelerde yaklaşık 40 kat daha fazladır Bu bölgelerde topikal tedavi yöntemleri artan cilt geçirgenliğinin tanınması nedeniyle dikkatli bir şekilde seçilmelidir. Hidrokortizon veya desonid gibi daha güçsüz Topikal tedavi yöntemleri aşağıdakileri kapsar.



DermIS.net Uni Heidelberg