General Info

Egzemanın nedenleri

Egzema tipleri

Spesifik lezyonlar

Tedavi

User survey
 Go!
EnglishDeutschTurkish

Alerjik kontak dermatit

“Kontak dermatit” kelimesi harici maddelerle temastan kaynaklanan deri inflamantasyonunu tanımlamaktadır. Alerjik kontak dermatit daha önce kişinin hassasiyet geliştirdiği bir kimyasalla temas halinde gerçekleşen gecikmiş tipte hipersensitivite reaksiyonudur. Olası alerjenler gümüşte, kişisel bakım ürünlerinde, topikal ilaçlarda, bitkilerde ve işle ilgili materyallerde bulunabilir. Genellikle egzematöz reaksiyon hassas bir kişi reaksiyon verilen kimyasalla temas ettikten 24 ila 72 saat sonra gerçekleşir.

Zoom (29KB)
 
Zoom (34KB)
 
Zoom (35KB)
 
   

Klinik profil:

Akut egzamatöz dökülme ertitem, ödem, papil, vezikülasyon veya kabarcık şeklinde görülür ve polimorfik bir model sergiler. Yukarıda açıklanan belirtilerin hepsi gözlenmeyebilir. Lezyonlara nadiren kaşıntı, yanma veya batma eşlik eder. Kronik egzema likenifikasyonla, ölçeklendirmeyle ve olası çatlaklarla karakterize edilir ve monomorfik bir model sergiler. Kaşıntı, yanma ve batma akut egzema da daha az gerçekleşir.

Dağılım:

Reaksiyon cildin alerjenle temasa giren bölgelerinde gerçekleşir. Kaşıntı veya yayılmacı lezyonlar da gözlenir. Bir alerjene oral veya intravenöz yoldan yapılan bir uygulama nedeniyle gerçekleşen maruziyet dermatitin yayılmasına yol açar. Havada bulunan alerjenler cildin maruz kalan bölgelerinde lezyonlara neden olarak dermatitin havayla temas etmesine yol açabilir.

Tanı:

Teşhis hasta geçmişine, klinik muayeneye ve kaşıntı testine bağlıdır.

Ayırıcı teşhis:

Tahriş edici kontak dermatiti, atopik dermatit, stasiz dermastit, asteatotik egzema, idiyopatik dishidrotik egzema ve seboreik dermatit gibi diğer dermatit türleri de dikkate alınmalıdır. Lezyonların lokalizasyonuna bağlı olarak, erizipel, rosacea (yüz etkilenmişse), palmoplantar psoryaz ve dishidrotik tinea manuum gibi egzematöz olmayan dermatoz da hariç tutulabilir. Yayılma miktarının çok fazla olduğu bir hastalık söz konusu ise, Sézary sendromu ve pitiriyaz rubra pilaris hastalarının teşhisi de yapılabilir.



DermIS.net Uni Heidelberg