General Info

Egzemanın nedenleri

Egzema tipleri

Spesifik lezyonlar

Tedavi

User survey
 Go!
EnglishDeutschTurkish

Eksojenöz faktörler – Kontak alerjenler

Egzema çevresel faktörlerden dolayı da meydana gelebilir. Bu eksojenöz faktörler kontak alerjenleri, tahriş edici maddeleri, fotoalerjenleri ve fototoksik maddeleri içerir.

Kontak alerji hücre kaynaklı hipersensitivite olarak da bilinen gecikmiş türde kazanılan spesifik hipersensitiviteden kaynaklanır (Coombs ve Gell’e göre tip IV alerjisi). Hassaslaştırma için kişilerin alerjenlerle belirgin ölçüde ve normal olarak tekrarlı temas halinde olması gerekir. Dolayısıyla bu kişiler yıllar boyunca alerjenlere maruz kaldıktan sonra hipersensitivite geliştirebilirler. Çok sayıda alerjen alerjik kontak dermatitin nedeni olarak nitelendirilir. En yaygın kontak alerjenler nikel tuzları ve koku karışımıdır (Tablo 1).

Sensitizasyon yolu:
Alerjenlerin büyük bir çoğunluğu küçük moleküler ağırlıklara sahiptir ve bunlara hapten adı verilir. Cilt penetre edildikten sonra cilt yapısal veya hücre yüzey proteinine bağlanarak tam bir antijen oluşturur. Antijenler Langerhans hücreleri (veya diğer antijen bulunan hücreler) ile işlenir ve T lemfositlerine gönderilir. Keratinositler bu hassaslaştırma aşamasını etkileyerek sitokin serbest bırakır. T lemfositleri bölgesel lenf nodlarına göç eder, burada doğal T hücrelerinin T efektör hücrelerinin jenerasyonuna neden olan bir aktivasyon gerçekleşir.
Alerjenin hassaslaşmış bir kişiyle daha sonra temas etmesi T efektör hücrelerinin aktivasyonuna neden olarak antijenin ya yerleşik hücrelere girmesine ya da Langerhans hücrelerinin infiltrasyonuna yol açar. Daha sonra granolisitlerin ve makrofajların da yer aldığı diğer inflamatuar hücreler etkilenir ve bu durum daha sonra kontak dermatitin klinik olarak belirmesine yol açar. Bu reaksiyon sitokinin serbest bırakılmasıyla ve lökositleri antijen kontak bölgesine yönlendiren endotelyal adhezyon moleküllerinin ekspresyonuyla düzenlenir.

Eksojenöz maddelerden kaynaklanan egzema genellikle kontak bölgesinde meydana gelir. Lekeli olmasının yanı sıra yayılmacı egzema meydana gelen maddeyle temas etmeyen cilt bölgelerinde meydana gelir. Dağılımı alerjenlerin sistemik yayılımını yansıtır (hematojenöz). Ancak patojenez kesin olarak anlaşılmamıştır.

Allergens

Positive reactions (%)

Appearance

Nikel sülfat

17.6

gümüs, çatal biçak, fermuar, kol saati

Koku karisimi

10.2

kozmetik ürünleri, parfüm, temizlik maddeleri

Peru balsami

8.4

kozmetik koku, topikal ilaçlar, tütün

Timerosal

7.3

asilardaki ve göz damlalarindaki koruyucular

Kobalt

5.3

gümüs, çatal biçak, fermuar, kol saati, çimento, saç boyasi

Lanolin

4.3

kremler, merhemler, boyama mürekkebi

Kolofoni

4.2

kagit, yara bandi, yapiskanlar, boya, kozmetik ürünleri

Para-fenilendiyamin

4.0

saç boyasi, boyalar

MDBGN/PE

3.8

kozmetik ürünlerindeki koruyucular, farmasötik maddeler

Potasyum dikromat

3.4

çimento, deri, impregnasyon, galvanizasyon

Tiyuram karisimi

2.4

herhangi bir vulkanize lastik türü

Formaldehit

1.8

dezenfeksiyon maddeleri, plastikler

MDBGN/PE: metilhildipromo-glutaronitril/fenoksietanol (Euxyl K400)



DermIS.net Uni Heidelberg